'Een derde van Nederlanders stevent af op tekort bij pensioen'Een derde van de Nederlanders gaat minder pensioen ontvangen dan ze denken nodig te hebben. Toch doen mensen hier weinig aan.

Door psychologische drempels, een gebrek aan overzicht voor mogelijke oplossingen en de complexe materie komen mensen niet in actie. Dit blijkt dinsdag uit onderzoek van de Universiteit Leiden in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Onder andere gescheiden mensen, zzp’ers, woningbezitters waarvan het huis onder water staat en mensen tussen de 35 en 40 jaar hebben extra risico op een pensioentekort.

Als rekening wordt gehouden met het vermogen in de woning heeft nog 23 procent een tekort op wat zij verwachten nodig te hebben. Als zij eenmaal stoppen met werken, moet deze groep het uitgavenpatroon mogelijk fors aanpassen.

Extra communicatie 

Extra communicatie over de problemen lijkt niet te helpen. De pensioensector heeft al initiatieven ondernomen en de Wet pensioencommunicatie biedt ook veel mogelijkheden, maar nog steeds hebben veel mensen geen goed overzocht in hun specifieke situatie.

De AFM zegt meer te zien in het wegnemen van barrières om in actie te komen. Ook denkt de toezichthouder aan persoonlijke ondersteuning via digitale hulpmiddelen.

Bron: nu.nl

Geef een reactie