Gemeenten kunnen senioren binnenkort een Blijverslening aanbiedenOuderen die langer in hun eigen woning willen blijven wonen en hun huis willen aanpassen, kunnen daarvoor wat makkelijker geld lenen. Gemeenten kunnen senioren binnenkort een Blijverslening aanbieden. Voorwaarde is wel dat de huiseigenaar de lening gebruikt om de eigen woning levensloopbestendig te maken, bijvoorbeeld met een slaapkamer op de begane grond.

Dit meldt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) vandaag. De Blijverslening is door SVn ontwikkeld op verzoek van het landelijk ’Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen’ en gemeenten en provincies.

Consumptieve en hypothecaire variant

SVn stelt de Blijverslening zowel in een consumptieve als hypothecaire variant aan gemeenten en provincies beschikbaar. Beide varianten hebben hun eigen voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld voor een consumptieve lening één van de aanvragers jonger zijn dan 76 jaar. Bij een hypothecaire lening geldt geen leeftijdsgrens, tenzij de gemeente zelf een leeftijdsgrens instelt. Ook de hoogte van het leenbedrag verschilt. Bij een consumptieve lening geldt een maximum bedrag van € 10.000,-, bij een hypothecaire lening is dat maximum € 50.000, – (de gemeente kan kiezen voor een lager maximum bedrag). Het minimale leenbedrag van € 2.500, – geldt voor beide varianten.

Lening aanvragen

Als de lening beschikbaar is, dan kan de consument bij de gemeente terecht voor een aanvraagformulier. De consument moet voldoen aan de voorwaarden die de gemeente vastlegt in een regeling. Tenslotte dient de aanvrager kredietwaardig te zijn. Dit wordt door SVn getoetst.

Bron: DFT Geld

Geef een reactie