Uw pensioen inzichtelijk | TVN Financieel Advies | Amstelveen

Pensioen voor particulieren

Mijn pensioen? Dat is toch iets voor later? Gelukkig denkt u er anders over. Want waar droomt u van als u met pensioen bent? Regelmatig met vakantie? Uw hobby’s blijven uitoefenen? Of leuke dingen doen met de kleinkinderen. En kunt u dat dan ook allemaal waarmaken? Daarom is het verstandig dat u nu al stilstaat bij de vraag of u straks over voldoende inkomen beschikt om uw dromen te kunnen uitvoeren.

Wat is een goed pensioen?

Over het algemeen wordt er gezegd dat een goed pensioen 70% van uw laatste salaris is. U heeft dan ongeveer hetzelfde te besteden als nu. Maar dat is wel heel algemeen. Denk nog eens terug aan uw dromen. Gaat u het daarmee redden? Tenslotte moet u met uw pensioen kunnen doen wat u belangrijk vindt. Is 70% van uw laatste salaris dan voldoende? Is het antwoord nee? Dan moet u daar nu al bij uw pensioenopbouw rekening mee houden.

Pensioengat?

Pensioen is het inkomen dat u ontvangt vanaf de pensioenleeftijd (nu: 67 jaar). Dat inkomen komt in de plaats van uw salaris. Uw pensioen bestaat uit drie onderdelen:

  • Een uitkering op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW)
  • Het pensioen dat u bij uw werkgever(s) opbouwt
  • De inkomsten die u zelf als aanvulling op uw pensioen heeft geregeld

Veel mensen bouwen minder pensioen op dan ze eigenlijk zouden willen. Bijvoorbeeld door versoberde pensioenregelingen of veranderingen in de persoonlijke situatie. Veel voorkomende oorzaken van een pensioengat zijn bijvoorbeeld:

  • Eigen keuzes en onvoorziene gebeurtenissen in uw carrière
  • Als u of uw partner komt te overlijden, heeft dat direct gevolgen voor uw pensioen
  • Een scheiding kan ook consequenties hebben voor uw pensioen
  • U heeft minder dan veertig jaar gewerkt en daardoor te weinig pensioen opgebouwd
  • U heeft bij verschillende werkgevers gewerkt. Hierdoor kan een pensioentekort ontstaan, omdat de pensioenregelingen per bedrijf en per branche vaak anders zijn
  • Bij een auto van de zaak worden de extra inkomsten niet meegenomen in uw pensioenopbouw
  • U heeft een jaar of langer in het buitenland gewoond. U bouwt in die periode geen AOW-rechten op waardoor u een gedeelte van uw AOW mist

Heeft u na uw pensionering niet voldoende inkomsten om van uw pensioen te genieten? Gelukkig kunt u hier vaak vrij eenvoudig iets aan doen, er zijn verschillende mogelijkheden om een pensioengat te dichten. Wacht er niet te lang mee want hoe eerder u er bij bent, des te eenvoudiger de oplossing meestal is.

TVN Pensioenadvies: hoe werkt het?

Allereerst plannen we een vrijblijvend kennismakingsgesprek in zodat we elkaar kunnen leren kennen. Omdat wij dit belangrijk vinden, kost dit gesprek u niets. In het gesprek onderzoeken we wat u belangrijk vindt en wat uw plannen voor de toekomst zijn. En uiteraard vertellen wij wat u van ons kan en mag verwachten. Op basis van het kennismakingsgesprek besluit u of u met ons verder gaat. U  krijgt van ons een indicatie hoe lang het gehele traject duurt en welke kosten u kan verwachten. Zodra u akkoord bent, gaan wij voor u aan het werk.

Eerst brengen wij uw financiële situatie in kaart. Denk bijvoorbeeld aan het bij elkaar brengen van informatie over uw inkomen, uw hypotheek, uw pensioen en uw spaargeld. Wij vragen u ook naar uw doelen en wensen op de lange termijn. Daarbij nemen we mee welke belasting- en pensioenregels op u van toepassing zijn. Uiteraard worden ook de pensioenregelingen van (vorige) werkgever(s) volledig meegenomen. We bekijken wat uw financiële doelen zijn en de risico’s die u kunt lopen bij het maken van een keuze. Hierbij hebben een aantal officiële documenten van u nodig zoals uw Uniform Pensioen Overzicht (UPO) en uw identiteitsgegevens.

Zodra dit gedeelte is afgerond, plannen we samen met u een adviesgesprek in. In het gesprek informeren wij u over hoe de berekeningen tot stand zijn gekomen aan de hand van uw gegevens. Zodat u exact weet hoe u uw pensioen met belastingvoordeel aan kunt vullen en hoe u de risico’s van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid en overlijden kunt afdekken. Samen bekijken wij welke oplossing het beste bij uw situatie past. En welke producten hierbij passen van verschillende pensioenaanbieders. Zodra u een keuze heeft kunnen maken, vragen wij een offerte aan bij de aanbieder van uw keuze. Deze offerte nemen wij met u door. Als alles duidelijk is en naar uw wens is, tekent u de offerte.

Direct regelen?

Wilt u ook uw pensioen door TVN Financieel Advies laten verzorgen? Bel dan direct 020 – 345 38 38 voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Of vul het contactformulier in en wij nemen direct contact met u op